Vilket håll börjar man tapetsera?

Planerar du att tapetsera hemma? Det finns otaliga vackra tapeter att välja mellan och tack vare utbudet kan du skapa vilken stil du vill i ditt hem. Samtidigt är det givetvis viktigt att du vet hur du bör gå tillväga för att lyckas med tapetseringen. Vilket håll börjar man tapetsera? Vad bör man veta? Det ska vi titta på i den här artikeln.

Vilket håll börjar man tapetsera

Åt vilket håll ska man börja tapetsera?

Om du anlitar en målerifirma behöver du inte oroa dig över hur man ska påbörja tapetseringen. Vill du däremot göra jobbet själv är det viktigt att du har koll på vissa regler.

Exempelvis bör du börja tapetsera vid ett fönster. Då kan du se till att tapeten läggs på ett fint sätt kring fönstret och att det inte uppstår skuggor på grund av kanterna som överlappar varandra. Skulle det finnas fönster på flera av väggarna bör du titta på var det kommer in mest ljus. Börja tapetsera på den väggen och vid det fönstret.

Ett annat tips många utgår från är att börja tapetsera från vänster håll ut mot höger. Det är nämligen det håll de flesta tycker är mest bekvämt att arbeta åt.

Andra alternativ

Det är också möjligt att börja tapetsera vid ett innerhörn eller en dörr. Hur du väljer att tapetsera bör du basera utifrån rummets förutsättningar. Du tapetserar från det håll eller utgångspunkt som passar bäst beroende på hur rummet är utformat. En annan viktig aspekt är hur du vill att rummet ska se ut efter målningen. Vill du tapetsera hela rummet eller bara en enda vägg som skapar en intressant kontrast?

Tips innan du börjar

Eftersom en välgjord tapetsering innebär att du även arbetar kring strömbrytare och eluttag är det viktigt att stänga av strömmen innan du börjar. Ta bort kåporna kring båda, men även eventuella spikar som finns i väggarna. Lister och golvsocklar bör också avlägsnas för att garantera ett optimalt slutresultat. Läs mer om vad behövs när man tapetserar.

Källor:

https://www.villaagarna.se/tapetsera-sjalv

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!