Hur slät måste väggen vara innan tapetsering?

Hur slät måste väggen vara innan tapetsering? För att resultatet av din tapetsering ska bli så bra som möjligt behöver väggen vara helt slät innan du påbörjar själva tapetseringen. Hur mycket som syns igenom tapeten beror på hur tunn tapeten du ska använda är. Men i de allra flesta fall kommer även små skarvar och ojämnheter att synas. Därför är det bäst att försöka få väggen så slät som möjligt. Läs mer om vad man ska tänka på när man tapetserar.

Hur slät måste väggen vara innan tapetsering

Tapetsera över gammal tapet

I många fall går det alldeles utmärkt att tapetsera över gammal tapet, om den är i bra skick. Det här gäller förstås enbart om den gamla tapeten är en slät tapet. Är din gamla tapet en strukturtapet kan du inte tapetsera över den.

Det du behöver tänka på är att täcka de gamla tapetskarvarna. Även om du tycker att de knappt syns är det värt att göra det. Annars finns det en stor risk att de kommer att synas under de nya tapeterna. Även mycket små höjdskillnader kan nämligen synas under tapeter.

Du jämnar ut tapetskarvarna enklast genom att spackla över dem, och sedan slipa. Kom ihåg att vara mycket noga där du slipar. För att få ett riktigt bra resultat behöver väggen vara helt slät.

Spackla över hål och andra ojämnheter

Du kommer även att behöva spackla över små hål och ojämnheter. Det är lätt att tänka att tapeten kommer täcka små hål. Men risken att tapeten kommer gå inåt just där är överhängande. Därför bör du spackla över även små hål från exempelvis spik.

Det du inte får glömma är att sandpappra spacklet ordentligt efter att det har torkat. Se till så att det blir helt slätt och inte någon nivåskillnad från väggen. Det kan krävas att du spacklar och slipar två gånger för att få ett bra resultat. Men det är värt att försöka få väggen så slät du bara kan innan du tapetserar.

Källa: https://viivilla.se/inredning/farglara/tapetsering-och-malning-sa-lyckas-du/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!